Stropdas schoonmaken

Je kent het wel, je net nieuw gekochte stropdas aan naar je werk en oeps, daar gaat je koffie. Een zeer lelijke en vervelende vlek. Hoe krijg je vlekken nu op de goede manier uit je das, want je wilt niet dat je die beschadigd in de wasmachine, en je wilt al helemaal niet wéér een nieuwe stropdas kopen. De meeste vlekken kunnen goed gereinigd worden met de volgende tips.

Zit er een vlek op je zijde stopdas? Nooit wassen met overvloedig water dit kan de vlek alleen maar groter maken en dat wil je natuurlijk niet. Probeer de vlek droog te deppen met een schone absorberende doek, wrijf nooit over de vlek heen dit kan de das beschadigen en de vlek wordt alleen maar groter. Gooi een zijde stropdas nooit in de wasmachine, de stof op de achterkant van de das heeft een andere krimpfactor dan de zijde voorkant van de das. Hierdoor krijg je vervelende en lelijke kreukels in de das die er nooit meer uitgaan.

Vetvlekken of vlekken veroorzaakt door boter kunnen vaak makkelijk verwijderd worden met talkpoeder. Strooi talkpoeder royaal op de vlek en laat de das een nachtje liggen. Haal de talkpoeder er, niet met water, af en controleer of de vlek is verdwenen. Soms is het nodig om de behandeling meerdere keren uit te voeren voordat de vlek geheel verdwenen is.

Mocht de vlek er niet uitgaan is er nog een laatste mogelijkheid. Stop in een potje een laagje wasbenzine, rol de das luchtig op en doe deze in het potje. Doe de deksel weer op het potje en schud het potje met de das erin nu zodat de wasbenzine in de das trekt. Haal de das uit het potje en hang deze aan de punt van de smalle kant buiten op om te drogen. Laat de das goed drogen en uitwaaien, wasbenzine heeft een erg vervelende geur.

Als dit alles niet helpt zijn er nog twee laatste mogelijkheden, deze kosten echter wel geld. Er zijn verschillende chemische reinigingsmiddelen op de markt die goed werken op elk soort vlek. Check wel de gebruiksaanwijzingen of vraag de stomerij om advies of je de das mag behandelen met chemische middelen. Daarnaast is natuurlijk de eerder genoemde stomerij nog een optie maar deze heeft natuurlijk ook nooit de garantie om de das onbeschadigd en volledig te reinigen.

Stropdassen van polyester zijn meestal veel makkelijker te reinigen hierbij is vaak een beetje warm water al voldoende. Mocht dit niet helpen kun je altijd een beetje wasmiddel, zonder bleek, proberen. Ook voor polyester dassen zijn verschillende chemische reinigingsmiddelen te krijgen die vaak zonder problemen gebruikt kunnen worden, maar check voor de zekerheid altijd de gebruiksaanwijzing.